Mandag d. 5. september tog Jesper, Robert og jeg på en tur med “Tejsten”, første overnatning var på den gamle historiske og velkendte Aalborghus fangststation. Turen dertil var i fint vejr, men fra Fort Knox på Weaseløen, og ned til Lichts Ø var der en gevaldig søgang, så alle ombord kunne nynne med på melodien til “I en lille båd der gynger”.
Efter Lichts Ø var der læ, og vi ankom til Aalborghus i smukt vejr med aftensol, der gjorde udsigten sydover endnu mere storslået.
Næste dag var målet Kap Stop, det blev en flot sejltur med udsigt ind over Soranerbræen, Kap Niels ved Bræfjorden, de store isfjelde undervejs var imponerende, videre vest om Carl Heger Ø og til Kap Stop. Udover at besøge den gamle fangsthytte lidt nord for kappet, ville vi forinden prøve at finde J.P.Koch`s og A. Wegener`s depotplads. Der hvor de har opholdt sig i en periode i september 1912, sammen med deres rejseledsagere Vigfus og Larsen, inden deres videre fremfærd til Bredebræ og Storstrømmen
, hvor de byggede”Borg” og overvintrede, inden de indledte deres rejse tværs over Indlandsisen i april 1913.
Vi fandt stedet, og de skeletdele af de islandske heste der ligger tilbage, rimelig velbevarede den dag i dag. Hestene var alle aflivet med et velrettet skud i panden. Ikke så mange har vel besøgt dette historiske sted, som jo nok ikke er helt så velkendt som hesteslæden, på Slædeøen, ved Kap Peschel, men slæden og hestene hører jo samme ekspedition til, så der kommer lige et billede med af hesteslæden, taget i marts 2010. Et brydsomt arbejde har det uden tvivl været at få alt ekspeditionsgodset fragtet fra Danmarkshavn til Kap Stop, og videre frem til Storstrømmen.
Efter depotstedet besøgte vi Kap Stop hytten, og sejlede nordover til Port Arthur hytten, hvor vi kastede anker og overnattede ombord på båden.
Næste morgen gik det igen nordover mod Spydodden, inden store bølger på tværs fik os til at ændre kurs, så vi gik syd om Vindseløen, hvor vi fandt roligt vand, så vi kunne få kogt kaffevand på primussen, og få en velfortjent frokost.
Fortsatte så op gennem Farsund, forbi Trekanten og Snenæs, og videre til Danmarkshavn, hvor vi ankom onsdag først på aften.
En interessant og spændende tur havde det været, og en lejlighed til at besøge nogle historiske pletter på den storslåede østkyst.
N.B. Kort efter vi kom til Danmarkshavn, og havde fået “Tejsten” bragt på land fik vi bjørnebesøg, forøvrigt den første siden engang i maj, –

men så blev den til gengæld i 3 – 4 dage.

Jørn Ladegaard